Wat zijn scammers?

Scammers zijn criminelen die zich voordoen als adverteerders om op deze manier mensen online geld afhandig te maken.

Hoe gaan scammers te werk? Een kamer adverteren -

Wat ze aanbieden is altijd te goed om waar te zijn. Maar niet geweldig, slechts goed genoeg om er als een goede deal uit te zien.

Hier zijn een aantal waarschuwingstekens die een goede indicatie geven of een gebruiker vertrouwd kan worden of niet -

  • De huurprijzen liggen net onder het gemiddelde van de marktprijzen
  • De foto’s zien er geweldig uit, in ieder geval stukken beter dan wat dan ook dat je eerder in deze buurt voor deze prijs hebt gezien
  • De advertentie is ofwel overdreven gedetailleerd of te algemeen (zou een beschrijving kunnen zijn van iedere willekeurige kamer)
  • De huisbaas is op vakantie in het buitenland
  • De woning is eigendom van een familielid of vriend die niet in het land is
  • Een verzoek om borg over te maken, om de accommodatie vast te houden of de kamer te reserveren
  • De vraag om een groot aantal documenten - specifiek degenen met gevoelige persoonlijke informatie zoals ID, paspoort, energierekeningen, etc.
  • De huisbaas is niet beschikbaar voor een bezichtiging


Een veel gebruikte strategie is dat ze je vragen geld te versturen via Western Union, om zo te bewijzen dat je voldoende kapitaalkracht hebt. Dit klinkt veilig, maar dat is het niet! Ze zullen al een nep ID met jouw naam hebben gemaakt om het geld op te pikken, zonder dat jij daar weet van hebt. Wanneer je het geld gaat terughalen, is het al door iemand anders opgenomen.


Hoe gaan scammers te werk? Een kamer zoeken  -

Niet alleen mensen die op zoek zijn naar een kamer lopen risico. Ook huisbazen zijn soms slachtoffer van de oplichterspraktijken van scammers.

Oplichters, ook wel scammers genoemd, maken gebruikers die een kamer aanbieden geld afhandig door ze geld te sturen als borg voor een kamer. Dit gebeurt meestal door middel van een cheque. Ze lijken er helemaal voor te gaan, tot ze je vragen het geld, of een gedeelte daarvan, terug te geven.

Wanneer je het volledige bedrag, of een gedeelte daarvan, hebt overgemaakt, kom je erachter dat de initiële cheque niet geaccepteerd is bij de bank.
Dit soort scams maken niet alleen gebruik van valse huurbetalingen; verhuiskosten zijn een andere oplichtingsmethode. Bijvoorbeeld, als uw nieuwe ‘huurder’ uit een ander land komt en claimt bezittingen naar het huis te hebben verstuurd, verzinnen ze misschien een vaag verhaal over een laatste betaling die moet worden gemaakt wanneer de zending arriveert, maar helaas (en gunstig voor hen) is hun creditcard gestolen.

Bekijk ook onze richtlijnen om veilig online te zijn.

Still need help? Contact Us Contact Us